Blöjutslag och röda rumpor

    Bebisens hud är tunnare och mjukare än vår hud, och mycket känsligare. Den har också ett högre pH-värde, vilket gör den känsligare för retande ämnen. Blöjutslag kan vara riktigt obehagligt för din bebis men det är väldigt vanligt och enkelt att förhindra med rätt omsorg. Om din bebis får blöjutslag ska du inte känna att du gjort något fel – det händer oss alla.

     

    Vad är blöjutslag?

    Blöjutslag kan uppträda när som helst under den tid då ditt barn har blöja. De flesta barn kommer att drabbas av blöjutslag någon gång under denna tid och det uppträder som rodnad, svullnad eller prickar på bebisens stjärt, lår och genitalier. Den drabbade huden kan också kännas varm.

    Risken för blöjutslag minskar när barnet växer. Under de första tolv månaderna är blöjutslag särskilt vanliga eftersom tarmen oftare töms och bebisens hud är tunnare, mer genomtränglig och har ett högre pH-värde.

    En skyddande salva kan användas för att förhindra att blöjutslag uppstår. Den skapar en barriär som skyddar huden samtidigt som den håller huden mjuk, slät och återfuktad.

     

    Vad orsakar blöjutslag?

    Den vanligaste orsaken till blöjutslag är en kombination av smutsiga blöjor och friktion, tillsammans med fukt och värme. En bebis ömtåliga hud blir öm och skör när den kommer i kontakt med de naturliga men irriterande ämnena i urin och i avföring.

    Detta förvärras av en åtsittande blöja som skaver, vilket medför att hudens skyddande lipider försvinner. Dessutom hindrar blöjan luft från att cirkulera. Vissa våtservetter och rengöringsprodukter kan också orsaka irritation. Om inte blöjutslag behandlas kan det leda till svampinfektion orsakad av candida albicans, och då kan medicinsk behandling behövas.

     

    Risken för blöjutslag är större om din bebis:

    • är för tidigt född
    • får antibiotika
    • har diarré
    • avvänjs modersmjölk
    • har anlag för ärftligt eksem

     

    Blöjutslag eller blöjeksem?

    Ibland kan det vara svårt att avgöra vad för hudproblem det är ditt barn lider av. Det är lätt att tro det värsta, men ofta går det att vårda själv hemma med hjälp av rutiner och tålamod. Blöjutslag uppstår när bebisens hud blir irriterad och röda fläckar uppstår där blöjan brukar sitta. Det gör inte alltid ont på bebisen, men som förälder vill man såklart få bukt med problemet innan det blir värre. Ibland kan små vätskefyllda sår bildas och dessa kan göra ont. Se till att tvätta barnets stjärt med ljummet vatten och låt din bebis rumpa lufttorka innan du sätter på en ny blöja.

    Blöjeksem är ofta kraftigt rött, kliar och är irriterande för din bebis och uppstår, liksom blöjutslag, på grund av blöjanvändning, där det lätt blir fuktigt och varmt. I vissa fall kan även jästsvampen Candida få fäste i eksemet och göra det värre. Eksemet blir då mycket rödare och glansigare och kan även spridas snabbare. Kontakta BVC innan du påbörjar behandling eller om eksemet sprider sig utanför blöjområdet och/eller inte förbättrats på några dagar.

    Symtom vid blöjutslag

    Två bebisar som håller om varandra
    • Rodnad, svullnad och lesioner eller prickar på din bebis stjärt, lår och genitalier
    • Utslaget kan också kännas varmt
    • Din bebis kan verka orolig – hen kan gråta vid beröring eller när hen tvättas och vaknar oftare under natten på grund av obehag

    Behandla blöjutslag

    Förebyggande omsorg och behandling av blöjutslag innebär i princip samma sak – båda innefattar några enkla hygienrekommendationer som att byta bebisens blöja när den är smutsig, låta bebisen vara utan blöja emellanåt och att använda milda produkter som är speciellt utvecklade för bebisens ömtåliga hud. Regelbunden användning av en salva bidrar till att förhindra blöjirritation och blöjutslag på din bebis hud. Ett blöjutslag som inte går över efter några dagar eller som sprider sig behöver många gånger medicinsk behandling, prata med apotekspersonal eller bvc för rekommendationer.

    När ska du söka läkare?

    Kom ihåg, blöjutslag är mycket vanligt och i de flesta fall försvinner det snabbt med rätt omsorg och vård. Om det har gått några dagar och utslaget har spridit sig utanför blöjområdet, om huden gått sönder och vätskar eller om din baby är febrig kan det ha uppstått en infektion. Dessa symtom är vanliga och inte nödvändigtvis en anledning till oro men du bör rådfråga en läkare. Du kan alltid kontakta din bvc.

    Förebygga blöjutslag

    Bebis som ligger på rygg med blöjan byts
    • Byt bebisens blöja fem till sju gånger per dag och så fort som möjligt när barnet har bajsat
    • Var noga med att använda rätt blöjstorlek. Om blöjan sitter för hårt kan den orsaka irritation. Testa exempelvis blöjan med ditt finger, det ska enkelt få plats mellan huden och blöjkanten
    • Lufta bebisens stjärt så ofta som möjligt. Låt till exempel din bebis vara utan blöja när du försöker få hen att rapa
    • Tvätta alltid bebisens stjärt framifrån bakåt
    • Det är viktigt att bebisens hud alltid är ren, men ett dagligt bad rekommenderas inte eftersom det kan torka ut huden
    • Använd inte talkpuder – när det blir vått blir det grynigt och orsakar irritation
    • Använd ljummet vatten och eventuellt barnolja när du tvättar din bebis. Tvål kan irritera huden
    • Låt bebisens stjärt lufttorka i några minuter efter tvättning
    • Undvik parfymerade toalettartiklar och våtservetter
    • Om din bebis hud är torr, smörj in den med en fet kräm eller salva som låter huden andas

    Förebygg röd rumpa med Bepanthen® Salva

    Skyddar din bebis hud mot rodnad och uttorkning.

    Till produkten

    Bepanthen® Salva