Atopiskt eksem

Vad är atopiskt eksem?

Atopiskt eksem, eller atopisk dermatit som det också kallas, är en kronisk, inflammatorisk hudsjukdom som kan komma (skovperiod) och gå (remissionsperiod) under månader, år eller ännu längre. Atopiskt eksem hör till de vanligast förekommande hudsjukdomarna. Orsaken bakom atopiskt eksem är inte helt känd. Det man vet är att atopiskt eksem är en så kallad autoimmun sjukdom där immunförsvaret angriper kroppens egna hudceller. Det är även känt att det är vanligare att drabbas om någon i släkten haft atopiskt eksem. Även olika kemiska ämnen kan få immunförsvaret att reagera och påverka huden. Detta antyder att atopiskt eksem orsakas av både genetiska faktorer och miljöfaktorer. Atopiskt eksem är inte smittsamt och överförs inte via direktkontakt.

Vem kan få atopiskt eksem och när?

Vem kan få atopiskt eksem och när?

Atopiskt eksem börjar ofta i spädbarnsåldern. I Sverige drabbas cirka 20 % av alla barn av atopiskt eksem. Även om tillståndet kan förbättras och besvären kan växa bort innan tonåren hos många barn, kan besvären vara kroniska och finnas kvar i vuxen ålder. I vissa fall uppkommer eksemet först i vuxen ålder. Det är vanligare att drabbas om man har någon i släkten som har haft atopiskt eksem, pollenallergi eller astma. Sjukdomen är även något vanligare hos kvinnor än hos män.

Vad ger atopiskt eksem för besvär?

Besvären på atopiskt eksem går ofta i skov, vilket innebär att symptomen tillfälligt blir lindrigare för att sedan förvärras igen. Under ett skov störs hudbarriären så att vatten kan tränga ut och skadliga miljöämnen som irriterande ämnen och allergener kan tränga in och aktivera hudens immunsystem. Detta leder till intensiv klåda, torr hud och utslag som är de vanligaste symtomen på atopiskt eksem . Ibland kan huden bli sprucken, fjällande, öm och svullen. Klåda är särskilt problematisk eftersom den kan i hög grad påverka livskvaliteten. Den stör sömnen och kan även försvåra koncentrationen. Kliandet förvärrar inflammationen ytterligare i den redan skadade hudbarriären, och det kan leda till en ond cirkel av eksem och klåda som är svår att bryta.

När eksem hos barn först börjar uppkommer det oftast kliande utslag på kinder, hals, bröst, mage och i blöjområdet. Utslagen kan också uppträda på armar och ben. När barnet blir äldre (ofta mellan 2–12 år) uppstår det utslag i böjvecken (arm- och knäveck, samt handleder och vrister). Därför kallas atopiskt eksem ibland för böjveckseksem. Hos tonåringar och vuxna är det vanligt med eksem på händer, hals och i ansiktet, men kan fortfarande även förekomma i böjvecken.

Regelbunden smörjning med mjukgörande kräm är hörnstenen i behandlingen av atopiskt eksem

Eftersom atopiskt eksem är en kronisk sjukdom går den inte att bota. Behandlingsalternativen går ut på att lindra symtomen vid skov och att bibehålla en mjuk och intakt hudbarriär. Att regelbundet smörja med mjukgörande krämer/salvor är en viktig del av behandlingen vid atopiskt eksem. Genom att smörja huden regelbundet kan man hjälpa huden att förbli motståndskraftig. Läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal kan hjälpa dig att hitta en mjukgörande kräm som passar din hud.

Receptfria salvor eller krämer med kortison används för att lindra inflammationen i huden och klådan som den ger. Det finns olika typer av antiinflammatoriska salvor och krämer; fråga läkare eller apotek för mer information.

Bepanthen® SensiCalm Kräm är en kortisonfri kräm som snabbt både lindrar klåda och stimulerar återuppbyggnaden av hudbarriären, vilket minskar behovet av att klia och hjälper huden att läka. Den lindrar klåda inom 30 minuter och hudsymtom som rodnad och torrhet vid atopiskt eksem. Tack vare dess klådlindrande effekt erbjuder Bepanthen® SensiCalm Kräm minst 7 timmar av kontinuerlig sömn för barn och deras familjer.

 

Flera tips för att lindra besvären vid atopiskt eksem

Ett annat sätt att lindra besvären vid atopiskt eksem är att undvika sådant som kan irritera huden. Detta kan vara t.ex. att inte duscha oftare än nödvändigt, använda milda hudprodukter och rengöringsmedel, använda luftiga kläder och undvika att sola för mycket. Sol i små mängder kan dock vara till hjälp, många med atopiskt eksem upplever att besvären lindras under sommaren. Det är viktig att tänka på att små barn (under 1 år) ska undvika sol helt och hållet.

Även inomhusmiljön och val av kläder kan påverka eksemet. Vid höga inomhustemperaturer torkar luften ut, vilket kan förvärra besvären. Därför kan det hjälpa att ha svalt inomhus. Det kan även hjälpa att undvika dammiga miljöer då damm kan påverka eksemet negativt.

Att ha luftiga kläder hjälper huden att andas. Varma kläder som inte släpper igenom luft kan göra att man svettas lättare vilket i sin tur kan förvärra eksemet. Det är viktigt att försöka att inte klia på eksemet, vilket kan vara svårt, men att klia kan förvärra eksemet och orsaka infektioner. Andra faktorer som kan förvärra eksemet är stress, alkohol och sömnbrist.